L‘herència artística i documental de Pinazo i dels seus fills ha arribat fins a nosaltres gràcies al bon fer de la seua néta Esperanza Pinazo Martínez (1929-2007) i del marit d’aquesta, Eugenio Casar, els qui després de la defunció del seu pare, l’escultor Pinazo Martínez, van decidir transformar la residència familiar en una Casa-Museu.

Adquirida en 1887 per Ignacio Pinazo Camarlench i la seua esposa Teresa Martínez, la Casa Museu Pinazo és el mitjà principal pel qual el llegat artístic i documental de Pinazo i els seus descencientes ha arribat als nostres dias en unes excepcionals condicions d’integritat, coherència i qualitat de conservació.

Situada en el municipi de Godella, molt pròxim a la ciutat de València, la Casa Museu Pinazo és un d’aqueixos llocs que permet al visitant acostar-se a una altra dimensió temporal. Envoltat per quadres, escultures, utensilis, mobiliari, llibres i altres objectes de l’època podrà contemplar l’obra dels artistes que allí van viure: Ignacio Pinazo Camarlench (1849-1916) i els seus fills, el pintor José Pinazo Martínez (1879-1933) i l’escultor Ignacio Pinazo Martínez (1883-1970).

casa-museu-

La seua estructura tradicional

Es correspon tipològicament amb l’habitatge rural d’aquesta comarca. Situada entre mitgeres, consta d’una sola altura i planta a dues mans vertebrada per una sala corredor central, antic pas per a carros, perpendicular a la calçada, en les cantonades de la qual es disposen les quatre habitacions.

L’espai destinat a corral

Va ser transformat en un petit jardí i el que habitualment s’utilitzava per a quadra seria ocupat pel taller. Aquests dos elements van ser vitals per a Pinazo. La zona enjardinada està decorada amb taulells ceràmics reunits per ell i poblada per tests i diferents plantes i flors (aspidistras, lliris, buganvillas, malves, roses, carabasses, roses, pothos i unes altres), creant un entorn idoni per al repòs, la treva en el treball o la meditació a la qual tan procliu era. El gran pi que s’alça en un lateral ho va plantar cap a 1945 el seu fill Ignacio, algunes de les escultures de les quals ennobleixen el pati.

casa-museu-3
casa-museu-2

Pel que es referix a l’estudi

L’última peça al fons de l’immoble, és una construcció singular, autònoma i compacta, projectada probablement pel propi artista abans de 1900. L’estudi no solament denota sensibilitat constructiva, sinó que constitueix una bona translació a l’arquitectura de les reflexions de Pinazo sobre la llum i el color. D’elevada altura i àmplia vidriera orientada al nord, es vincula a un semisótano que conté una part de la col·lecció.

 

La Casa Museu alberga igualment una nodrida col·lecció de dibuixos, anotacions, cartes, escrits, publicacions periòdiques i llibres que obliguen a historiadors i estudiosos a peregrinar a Godella a la recerca d’una documentació que únicament ací pot consultar-se.

 

(Font: a partir d’un text de Jose Luis Alcaide i Jose Ignacio Casar Pinazo)